Aplikované umění kulinářské

Aplikované umění kulinářské

Amberanův překlad článku z Vampire: Player's Guide

Posaďte se, posaďte se. Máme ještě několik minut, než budeme muset vyrazit na představení. Mám dojem, že dnes večer je Sweeney Todd, a doufám, že ten dojem je správný – mám ten muzikál moc rád. 

Prosím? Ano, ano, byl jsem lékař – nějaký čas jsem se opravdu umění medicíny věnoval. Ovšem musím připustit, že nyní jsou mé zájmy spíše gurmánského rázu. Nikdy dřív jsem netušil, že bych mohl využít své medicínské znalosti, abych tak řekl, v kulinářském oboru. 
Jak to myslím – v kulinářském? Inu, zjistil jsem, že některé tepny a žíly mají své charakteristické chuti, nezaměnitelné a unikátní. Nejspíš víte, že v tepnách proudí krev z aorty bohatá na kyslík, zatímco žíly vedou krev odkysličenou – modrou krev, řečeno laicky – zpět k srdci. To ovšem neznamená, že by p r o nás byla nepoužitelná! Ba právě naopak! 
Pokud máte zájem, mohu to vysvětlit termíny, řekl bych, laickými. Možná přicházíte o nejlepší požitky z jídla, a to by byla opravdu škoda. Tak kde začít … No samozřejmě! Krk. Místo námi oblíbené, tedy přinejmenším podle filmů. 
Na krku naleznete dvě stravovací místa: krkavici a hrdelní žílu. Krkavici bych nazval takovou naší verzí rychlého občerstvení. Prostě vysunete zuby, zakousnete se a jste po jídle. Bohužel, chuť je poněkud hrubá, dalo by se říci až vulgární. Není v ní žádné jemnosti, a je poněkud chaotická. To má na svědomí ten značný tlak, kterým je zde krev hnána z aorty. Já osobně bych se k takovéto stravě nesnížil, pokud bych nebyl opravdu ve značné časové tísni. Ovšem pokud jste skutečně velmi hladoví, pak je to místo pro vás. Musím vás ale varovat – pokud totiž nejste dostatečně jemní, můžete skončit s mrtvým hostitelem. 
Chuť hrdelní žíly je poněkud jemnější. Je taková, řekl bych, šumivá a velmi osvěžující. Rovněž není tak chaotická jako krkavice – bezesporu další bod k dobru! Nicméně je to stále potrava pro méně kultivované strávníky. 
Paže je snad lepší místo k zakousnutí, mimo jiné proto, že se zde můžete chvíli zdržet. Já sám mám toto místo dosti v oblibě. Vnitřní strana paže skrývá rozkošnou brachiální tepnu, která je sama o sobě úplný roh hojnosti lahůdek. Ta bohatá chuť a to skvělé aroma – to si nelze nechat ujít. Na atmosféře ještě přidává pomalejší tok a jemná kůže, která se otírá o vaše rty. Nádherné! Samozřejmě, někteří lidé mají tyto oblasti poničené s topami po vpichách, a já okamžitě odcházím, pokud se setkám s něčím takovým. 
Radiální tepna zápěstí je skoro tak skvělá jako brachiální. Má slabší aroma a jemnější průtok i chuť. Nejlepší je jako aperitiv – otevírá tak smysly dalším chodům. 
Definitivně nejzajímavější místo pro skutečného gurmána je bezpochyby stehno. Už samo o sobě místo velmi estetické, ukrývá v sobě stehenní tepnu i stehenní žílu. Tepna má silnou, plnou chuť a je výborná jako hlavní chod. Průtok je silný, ale ne příliš. Žíla má podobnou chuť, ale nejde tolik do hlavy, neboť není tak bohatá na kyslík. Mimochodem, je dobré si pamatovat, že pokud si přejete být plně v pohotovosti, je lépe dávat přednost spíše žílám před na kyslík bohatými tepnami. 
Samozřejmě, je zde mnoho dalších faktorů, které je třeba brát v potaz při vyhledávání vhodného partnera k jídlu. Například věk. Sladká mládež! Už při pouhé vůni mladé kůže se rodnému začíná točit hlava. Svěžest mladých může až opíjet. Adolescenti, to je zajímavá zkušenost. Nejspíš je to díky všem těm bouřícím se hormonům … Ale mládí je jen částečně uspokojující v porovnání s bohatou chutí, kterou poskytuje koření času. Ačkoliv jiskrnost není tak bezprostředně potěšující, najdeme zde mnohem plnější a složitější chuť, neboť čas a zkušenost zanechaly svou stopu. Ovšem příliš starým jedincům doporučuji se vyhýbat. Ačkoliv jsou někdy silní, staří mají většinou chuť slabou a neuspokojující. 
I stav mysli smrtelníka má značný vliv na stravu. Pokud nejste příliš hladoví, doporučuji buď svést nebo vyděsit – bušící srdce a napumpovaný adrenalin vaše jídlo zajímavě okoření. 
Vida, vypadá to, že je čas vyrazit. Jen pár slov na závěr, mohu-li: pravý gurmán si vybírá své jídlo pečlivě. Dobrá strava a řádné zdraví jsou základem. “Jsme to, co jíme”, jak praví přísloví. Nemocní, zejména chudokrevní či jinak oslabení, jsou nejspíš nejméně uspokojující ze všech. Vzpomínám si – jednou jsem byl nucen se nakrmit v hospici v Anglii – otřesný zážitek. V celém tom místě jsem nemohl nalézt pořádné jídlo!